Implantaten en deelprothese
Als een kunstgebit geen oplossing is.
Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. Precies op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen hebben gestaan. Uw kunstgebit wordt vervolgens op de implantaten bevestigd.
Draagt u al lang een kunstgebit? Dan gaat de onderkaak slinken en bestaat de kans dat de tandprothese steeds losser gaat zitten. Dat kan pijn veroorzaken. Soms is het dan een goede oplossing om implantaten te nemen. Het grote voordeel: de implantaten bieden houvast aan uw gebitsprothese. Die zit voortaan weer goed vast.
Wij werken op dit vlak nauw samen met implantologen en kaakchirurgen in de regio. Tandprothetische praktijk Jorritsma verzorgt het uitneembare deel, ofwel het kunstgebit. De implantoloog/kaakchirurg neemt het vastzittende deel voor zijn rekening.
U maakt totaal ongeveer negen afspraken met ons en de tandarts-implantoloog. Het duurt een aantal maanden voordat het proces is afgerond. Na het inbrengen van de implantaten is een rustperiode van twee tot vijf maanden nodig waarin het bot de gelegenheid heeft vast te groeien rond het implantaat.
Vergoeding uit uw zorgverzekering. Voor implantaten geldt dat u altijd vooraf toestemming moet vragen aan uw verzekeraar. Bij toestemming worden alle kosten door de verzekeraar vergoed op de wettelijk bijdrage na. Deze kunt u mogelijk geheel of gedeeltelijk verhalen op uw aanvullende verzekering.
Deelprothese (frame- en plaatprothesen)
Het is lang niet altijd nodig het complete gebit te vervangen. Steeds meer mensen verliezen niet al hun tanden en kiezen, maar slecht één of een aantal. In dat geval is een gedeeltelijk kunstgebit de ideale oplossing.
U houdt uw gezonde tanden en kiezen, terwijl het gat wordt opgevuld met ‘een plaatje’: een gedeeltelijke prothese die past tussen uw bestaande tanden en die uitneembaar is.
Voor een gedeeltelijk kunstgebit werken wij nauw samen met uw tandarts. Die moet bijvoorbeeld vaststellen dat het plaatje de tanden en kiezen niet zal belasten. Er zijn twee soorten gedeeltelijke prothesen: de frameprothese en de kunststof plaatprothese met of zonder haakjes. Wat de beste oplossing is? Dat hangt af van uw specifieke situatie en wensen.
Het behandelplan bestaat uit een intakegesprek, het maken van de eerste afdrukken van beide kaakdelen, de definitieve afdruk, de beetbepaling, het passen, de plaatsing van de prothese en tot slot de nacontrole.
Vergoeding uit uw zorgverzekering. Een gedeeltelijke (partiële) kunsthars- of frameprothese wordt niet door de basisverzekering vergoed. Mogelijk komt u in aanmerking voor een (gedeeltelijke) vergoeding uit uw aanvullende verzekering. Lees meer over alle vergoedingen.